Novice in obvestila

Vaja Preskok 2020
08. 06. 2020

Na podlagi načrta vaj v obrambnem sistemu ter sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami se pripadnice in pripadniki Slovenske vojske urimo, da bomo v vsakem trenutku pripravljeni na obrambo Republike Slovenije ali pomoč državljankam in državljanom v primeru naravnih in drugih nesreč.

Vaja Preskok 2020 poteka na širšem območju Republike Slovenije, ob podpori lokalnega prebivalstva, na težko prehodnih zemljiščih ter izven vojaških vadišč in strelišč, saj nam poleg obvladovanja vojaških veščin poznavanje okolja omogoča hitro odzivnost. Vajo Preskok 2020 smo začeli 24. aprila na Kočevskem, končali pa jo bomo 19. junija.

Vaja je konceptualno sestavljena iz vodnega in četnega usposabljanja ter združene vaje sil Slovenske vojske. Med 11. in 30. majem so se pripadnice in pripadniki Slovenske vojske usposabljali in urili v usposabljanju vodov. Sodelovali so pehotni vodi 1., 72. in logistične brigade na več lokacijah po Sloveniji. Posamezen vod je na vaji sodeloval pet dni. Vsebina usposabljanja je zajemala premik v Vojašnico barona Andreja Čehovina v Postojni, bojno telovadbo in izdajo ukaza poveljnika voda. Naslednji dan so se vodi premaknili na različne lokacije v občine Šentjernej, Brežice, Črnomelj in Kočevje. Premiki so potekali izven cestnih povezav, vsebovali pa so procese bojnega odločanja in priprave enote na boj, taktične postopke ter združeno bojevanje manevrskih vodov in enot bojne podpore. Pomemben poudarek na vaji je bil na vodenju, poveljevanju in kontroli, preverjanju delovanja komunikacijsko-informacijskega sistema ter sredstev zvez. Izvajanje nalog na terenu poteka pod nadzorom operativnega centra Poveljstva sil z lokacije Vojašnice Ivana Cankarja na Vrhniki.

Poleg taktičnega urjenja so se pripadniki srečali tudi z nosilci častnega vojnega znaka – veterani slovenske osamosvojitvene vojne, ki so jim predstavili vojaško delovanje leta 1991. Na vaji so sodelovali tudi prednji opazovalci vojske Črne gore, ki se skupaj z nami pripravljajo na odhod na misijo v Latvijo.

Z vajami na nivoju vodov smo vzpostavili pogoje za vaje na nivoju čet, ki z nadgrajenimi izvidniškimi nalogami in varovanjem območja potekajo od 1. do 12. junija na območju Babnega Polja in Črnomlja. Med 15. in 19. junijem bo potekala združena vaja sil Slovenske vojske.

Na vaji Preskok 2020 bo sodelovalo do 2.500 vojakov.

Na glavno vsebino