Novice in obvestila

Tim Žnidaršič Svenšek prevzel priznanje
26. 11. 2021

Tim Žnidaršič Svenšek je letošnji prejemnik priznanja »Bronastega grba Občine Loška dolina«. Ob prazniku Občine Loška dolina 19. oktobru, ga  Tim ni mogel prevzeti. Ob številnih treningih in tekmovanjih je danes našel čas in prevzel priznanje, ki mu ga je podelil podžupan Lojze Škulj.

Ob prejemu priznanja mu iskreno čestitamo.

 

Predlagateljica Romana Zakrajšek je v predlogu za podelitev priznanja zapisala:

»Tim   Žnidaršič Svenšek je živahen sedemnajstletnik. Je dijak srednje tehnične šole v Ljubljani in želi postati računalniški programer. Je ljubitelj nogometa, pa tudi drugih športov, zbiratelj kamnov in mineralov in zelo rad se druži z vrstniki. Ga pa od njih loči posebnost: Tim je paraplavalec. Rodil se je namreč z redko anomalijo obeh rok, kar pa Timu ne greni življenja, ampak iz njega ustvarja zmagovalca.

Tim je plaval od malega, s tekmovalnim plavanjem pa  je srečal šele leta 2017. Takrat se je  po naključju srečal s paraolimpijci, ki so se vrnili iz paralimpijskih iger v Riu. Spoznal je paraplavalca Darka Đurića in Nina Batagelja ter predsednika Zveze za šport invalidov Slovenije gospoda Damijana Lazarja,  ki je Tima seznanil z njegovo sedanjo trenerko, gospo Jano Čander.

Januarja 2017 je tako prvič plaval pod budnim očesom trenerke in kar takoj je povedala, da ga bo prijavila na državno prvenstvo, katero je potekalo meseca maja v Radovljici. Pri trinajstih letih se  tako včlanil v Športno društvo Riba in pričel trenirati v Ljubljani, kamor so ga enkrat tedensko vozili starši ali stari starši.

Sledila so prva tekmovanja. Prvič 18. marca 2017 v Tivoliju in sicer v prsni tehniki. Naslednja tekma pa je bila že državno prvenstvo v paraplavanju 27. maja, kjer je postal državni prvak na 50 m prosto in 50 m prsno v kategoriji S6 SB5.  Na 50 m kravl pa je osvojil drugo mesto.

Temu uspehu so tekmovanja kar sledila: na Mednarodnem plavalnem mitingu v Brestanici je  na 50m prsno osvojil drugo mesto v odprti konkurenci. Tudi na prvem mednarodnem tekmovanju v paraplavanju na morju avgusta 2017 v Puli je osvojil dve zlati medalji.

Sledile so Evropske para igre mladih v Genovi, kjer je opravil kvalifikacijske preglede in bil uradno mednarodno klasificiran v kategorijo S6 SB6 SM6.  Uspešno je zaključil Evropske para igre na Finskem, kjer je osvojil zlato medaljo na 50m delfin in odplaval tri A norme za evropsko člansko prvenstvo ter eno a normo za svetovno prvenstvo. Iz tekmovanja v tekmovanje je napredoval in plaval svoje osebne rekorde.

Ne bomo naštevali vseh tekmovanj in vseh prejetih kolajn, saj je tega enostavno preveč. Omenimo le še Evropsko člansko prvenstvo v paraplavanju v Madeiri letošnje leto, kjer je dosegel dva osebna in en državni rekord ter se v svoji paradni disciplini (50 m delfin) uvrstil na osmo mesto v Evropi. Prav to tekmovanje mu je odprlo vrata za udeležbo na paralimpijskih igrah TOKIO 2020, ki se je je Tim udeležil kot najmlajši član slovenske paraolimpijske reprezentance in se odlično odrezal. Nastopil je v dveh disciplinah, na 50 metrov delfin in 100 metrov hrbtno, obakrat je dosegel 16. mesto.

Tim Žnidaršič Svenšek ima v zelo kratkem času za seboj izjemno športno pot, ki je posledica poguma, volje in vztrajnosti, s katero pozitivno vpliva tudi na ljudi okoli sebe. Predlagam, da se Timu Žnidaršič Svenšek za posebne dosežke na področju športa in sicer za izjemne uspehe na področju paraplavanja podeli bronasti grb občine Loška dolina.«

Na glavno vsebino