Novice in obvestila

Praznik občine Loška dolina
19. 10. 2021

PRAZNIK OBČINE LOŠKA DOLINA

Devetnajsti oktober je občinski praznik Loške doline. Praznik je v spomin na dogodek, ki se je zgodil 19. oktobra 1941 v Loški dolini. Letos mineva 80 let, ko je skupina upornikov, ki jih je vodil poročnik jugoslovanske vojske Ljubo Šercer napadla italijansko posadko v Ložu. Napad na Lož je bila majhna vojaška zmaga upornikov.

Letos je župan Janez Komidar ob občinskem prazniku podelil dve priznanji, ki jih je na svoji 16. redni seji potrdil občinski svet Občine Loška dolina.

Zlati grb Občine Loška dolina je na predlog  prvopodpisanega predsednika vaškega odbora Vrhnika Darka Razdriha in 5 procentov volivcev prejela Fanika Prevec iz Vrhnike pri Ložu, za njen prispevek k oskrbi starejših v občini Loška dolina.

Predlagatelji so v svojo utemeljitev za podelitev Zlatega grba Občine Loška dolina zapisali:

»Gospa Fanika je dolgoletna sodelavka Rdečega križa in prostovoljka na vseh humanitarnih akcijah. V zadnjem letu in pol, kar nas omejuje korona kriza, pa se je še posebno angažirala na področju pomoči starejših in nemobilnih prebivalcev Loške doline. Vozila jih je na zdravniške preglede, jim iz lekarne dostavljala zdravila, skrbela za njih na domu, jim bila psihična podpora v težkih trenutkih in na voljo 24 ur na dan.

Starejšim prebivalcem nudi tudi osebno nego in jim pomaga na vseh področjih. Za svojo pomoč ne zahteva plačila,  celo ujezi se, če se ji hoče kdo oddolžiti.  Za ga. Fani smo občani Loške doline zbrali potrebne podpise v podporo za podelitev priznanja, ker si to priznanje ga. Fani sigurno zasluži.«

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronasti grb Občine Loška dolina je na predlog svetnice Romane Zakrajšek prejel Tim Žnidaršič Svenšek iz Starega trga za posebne dosežke na področju športa.

Predlagataljica je zapisala takole:

»Tim   Žnidaršič Svenšek je živahen sedemnajstletnik. Je dijak srednje tehnične šole v Ljubljani in želi postati računalniški programer. Je ljubitelj nogometa, pa tudi drugih športov, zbiratelj kamnov in mineralov in zelo rad se druži z vrstniki. Ga pa od njih loči posebnost: Tim je paraplavalec. Rodil se je namreč z redko anomalijo obeh rok, kar pa Timu ne greni življenja, ampak iz njega ustvarja zmagovalca.

Tim je plaval od malega, s tekmovalnim plavanjem pa  je srečal šele leta 2017. Takrat se je  po naključju srečal s paralimpijci, ki so se vrnili iz paralimpijskih iger v Riu. Spoznal je paraplavalca Darka Đurića in Nina Batagelja ter predsednika Zveze za šport invalidov Slovenije gospoda Damijana Lazarja,  ki je Tima seznanil z njegovo sedanjo trenerko, gospo Jano Čander.

Januarja 2017 je tako prvič plaval pod budnim očesom trenerke in kar takoj je povedala, da ga bo prijavila na državno prvenstvo, katero je potekalo meseca maja v Radovljici. Pri trinajstih letih se  tako včlanil v Športno društvo Riba in pričel trenirati v Ljubljani, kamor so ga enkrat tedensko vozili starši ali stari starši.

Sledila so prva tekmovanja. Prvič 18. marca 2017 v Tivoliju in sicer v prsni tehniki. Naslednja tekma pa je bila že državno prvenstvo v paraplavanju 27. maja, kjer je postal državni prvak na 50 m prosto in 50 m prsno v kategoriji S6 SB5.  Na 50 m kravl pa je osvojil drugo mesto.

Temu uspehu so tekmovanja kar sledila: na Mednarodnem plavalnem mitingu v Brestanici je  na 50m prsno osvojil drugo mesto v odprti konkurenci. Tudi na prvem mednarodnem tekmovanju v paraplavanju na morju avgusta 2017 v Puli je osvojil dve zlati medalji.

Sledile so Evropske para igre mladih v Genovi, kjer je opravil kvalifikacijske preglede in bil uradno mednarodno klasificiran v kategorijo S6 SB6 SM6.  Uspešno je zaključil Evropske para igre na Finskem, kjer je osvojil zlato medaljo na 50m delfin in odplaval tri A norme za evropsko člansko prvenstvo ter eno a normo za svetovno prvenstvo. Iz tekmovanja v tekmovanje je napredoval in plaval svoje osebne rekorde.

Ne bomo naštevali vseh tekmovanj in vseh prejetih kolajn, saj je tega enostavno preveč. Omenimo le še Evropsko člansko prvenstvo v paraplavanju v Madeiri letošnje leto, kjer je dosegel dva osebna in en državni rekord ter se v svoji paradni disciplini (50 m delfin) uvrstil na osmo mesto v Evropi. Prav to tekmovanje mu je odprlo vrata za udeležbo na paralimpijskih igrah TOKIO 2020, ki se je je Tim udeležil kot najmlajši član slovenske paraolimpijske reprezentance in se odlično odrezal. Nastopil je v dveh disciplinah, na 50 metrov delfin in 100 metrov hrbtno, obakrat je dosegel 16. mesto.

Tim Žnidaršič Svenšek ima v zelo kratkem času za seboj izjemno športno pot, ki je posledica poguma, volje in vztrajnosti, s katero pozitivno vpliva tudi na ljudi okoli sebe. Predlagam, da se Timu Žnidaršič Svenšek za posebne dosežke na področju športa in sicer za izjemne uspehe na področju paraplavanja podeli bronasti grb občine Loška dolina.«

 

Župan je ob prazniku podelil tudi donacijo Rdečemu križu Slovenije, območnemu združenju Cerknica – Loška dolina – Bloke. Gre za sredstva, ki so se v letu 2021 kot prostovoljni prispevki zbrali na postajališču za avtodome v Starem trgu. Donacijo v višini 380,00 EUR je prevzela sekretarka združenja Nina Kolarič.

Na glavno vsebino