Novice in obvestila

Poskrbite za varnost otrok na šolski poti
16. 08. 2023

Poskrbite za varnost otrok na šolski poti – nasveti za starše in voznike

Na začetku vsakega šolskega leta je na cesti veliko razigranih otrok, ki še ne poznajo nevarnosti v prometu. Kaj svetujemo staršem in na kaj vse morajo paziti vozniki, da bi bili otroci varni na poti v šolo in domov?

Otroci spadajo med šibkejše udeležence v prometu, zato moramo biti nanje še posebno pozorni

Med šolskim letom na cestah srečujemo otroke veliko pogosteje kot med počitnicami in mnogi izmed njih se v šolo podajo prvič. Skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti in v vsakdanjem prometu, je izredno pomembna. Ob tem seveda ne smemo pozabiti na učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šolo in so še razigrani.

Otroci in mladoletniki spadajo v t. i. skupino šibkejših prometnih udeležencev, saj se zelo redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč.

Kot prometni udeleženci so nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje (predvsem prometne znake, ki obveščajo o varni hoji), poleg tega pa ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila.

Za njihovo varnost moramo skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu. Zlasti vozniki moramo še posebno skrbno paziti nanje!

Starši!

  • Čim več časa namenite prometno varnostni vzgoji svojih otrok! Seznanite jih z nekaterimi osnovnimi prometnimi pravili (pomen barv na semaforju, možne nevarnosti na šolski poti …).
  • Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, in to ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
  • Ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom. Pomislite, kako sami prečkate cesto. Ali uporabljate varnostne pasove, skrbno parkirate, vpričo svojih otrok telefonirate med vožnjo?
  • Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih sedežih, primernih njihovi starosti in telesni teži. Tudi sami se vedno pripnite.
  • Poskrbite, da bodo otroci vstopali v avto in izstopali iz njega na tisti strani, ki je obrnjena stran od drugih vozil in prometa. Nevarno je tudi vsakršno prerivanje otrok ob avtu! Mlajšega otroka starši iz vozila vzemite sami.

Vir: www.policija.si

Na glavno vsebino