Novice in obvestila

Obvestilo – pomanjkanje pitne vode
10. 10. 2022

Glede na dezinformacije, ki krožijo v raznih medijih in gostilniških razpravah sem se odločil, da vam povem, kaj se v resnici dogaja.

Z dnem 26.9.2022 smo prenehali voziti pitno vodo iz podjetja Kovod d.o.o. Postojna v vodohran Vrhnika iz razloga, ker smo ga uspeli napolniti, podtalnica po informacijah JP Komunala Cerknica pa je v naraščanju, dnevne potrebe pa bi morali za dan naprej napovedati prevozniku pitne vode, ekipe gasilcev pri prečrpavanju pa so bile že proti koncu z močmi. Koordinacija vsega je bila že zelo zahtevna.

Zato smo se na sestanku 26.9.22  CZ Loška dolina, JP Komunala Cerknica in Občina Loška dolina soglasno dogovorili da:

  • prenehamo voziti pitno vodo iz podjetja Kovod d.o.o. Postojna v vodohran Žaga Vrhnika
  • v primeru, da se vodohran prehitro prazni in je v njem samo še 1 meter vode, pa ponovno aktiviramo dovoz pitne vode iz Postojne
  • še vedno vozimo pitno vodo z gasilsko cisterno iz Bloške police v vodohran Vrhnika in jo črpalka na cisterni prečrpa v vodohran. Ker je bil 3. in 4. 10.22 nivo v vodohranu 1,9 metra, smo 4.10.22 zaprosili Gasilsko društvo Cerknica za pomoč pri dovažanju vode iz Bloške police. Od 10.10.22  nam je uspelo nivo v vodohranu dvigniti na 2,4 metra.
  • Naredili smo okvirni načrt kako zmanjšati izgube na vodovodnem sistemu v Loški dolini.

Do sedaj nam je uspelo naročiti projektno dokumentacijo za obnovo vodovoda Rožnik, sledijo Ograde …. Pridobili smo ponudbo za prevezave in ostala dela na vodovodu v Iga vasi in Kozariščah. Z deli bo JP Komunala začela čim prej.  Z JP Komunalo smo se dogovorili, da čim prej naredijo prevezavo novozgrajenega cevovoda fi 300 mm v naselju Viševek. S podjetjem Kolektor Sisteh d.o.o. smo opravili prve razgovore in ogled same lokacije za postavitev ultra filtracije v Žagi.

Moram pa posebej poudariti, da do sedaj zaradi postopkov, katere smo naredili skupaj z CZ in Gasilsko zvezo Loška dolina, ni bilo nikoli ogroženo zdravje občanov Loške doline.

Še naprej se bomo trudili, da vsem prebivalcem naše doline zagotovimo zdravo in pitno vodo.

Vse občane pa pozivam, da še vedno varčujejo z vodo in obvezno prekuhavajo pitno vodo.

 

Občina Loška dolina

Škulj Lojze podžupan

Na glavno vsebino