Novice in obvestila

Obvestilo – Izpiranje hišnega vodovodnega omrežja
21. 04. 2020

Zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča COVID-19, so v času razglasitve epidemije številne ustanove začasno zaprle svoja vrata. Posledično je prišlo do zastoja pitne vode v hišnem vodovodnem omrežju (v nadaljevanju: HVO). Zastajanje pitne vode v HVO lahko povzroči poslabšanje kakovosti pitne vode in potencialno nevarnost za zdravje ljudi. V zvezi z zagotavljanjem ustrezne pitne vode v hišnem vodovodnem omrežju so strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje izdali naslednja priporočila:

 

Lastnikom in upravnikom objektov v javni uporabi (vzgojno-varstvene in izobraževalne ustanove, gostinski objekti, objekti za izvajanje higienske nege, poslovne stavbe…), priporočamo, da pred ponovnim odprtjem dejavnosti izvedejo spiranje HVO. Po presoji je potrebno ukrepati tudi v zvezi z morebitno problematiko legionel.

 

Intenzivno izpiranje vodovodnega omrežja se opravi tako, da se poveča pretok pitne vode v vodovodnem omrežju na vseh pipah v objektu za najmanj 15 minut oz. do stabilizacije temperature (več:  Priporočila lastnikom objektov o ukrepih  za zmanjšanje in odpravo tveganja, če je vzrok neskladnosti pitne vode hišno vodovodno omrežje).

 

Svetujemo, da redna preventivna izpiranja vodovodnega omrežja izvajate skozi vse leto in s tem zagotavljate pretočnost na vseh pipah v objektu;  izpiranje naj se opravi po vsakem obdobju, ko voda v omrežju dlje časa stoji (npr. na začetku delovnega tedna, po praznikih idr.). (več: Priporočila lastnikom objektov za vzdrževanje hišnega vodovodnega omrežja). Pitna voda je namreč živilo in pokvarljivo blago. Običajno živilo, ki ga dalj časa ne uporabljamo in stoji v shrambi ali hladilniku, po določenem času zavržemo. Tudi voda v hišnem omrežju ni v sterilnem okolju, zato njena uporaba, če se v njem zadržuje dalj časa, ni priporočljiva.

 

Priporočamo tudi, da naj voda na vsaki pipi, vsak dan pred prvo uporabo, teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debeline svinčnika) oziroma toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali. Predvsem je redno točenje vode na pipi pomembno tam, kjer se voda uporablja za pripravo napitkov – najpogosteje je to pipa v kuhinji!

 

Vsaj enkrat na 14 dni je treba na vseh pipah sneti in očistiti mrežice ali druge nastavke. Čiščenje pomeni spiranje z vodo, ki teče po tem sistemu in po potrebi odstranjevanje vodnega kamna.

 

Pustiti vodo teči je žal v nasprotju z varčevanjem z vodo. Lahko pa vodo od izpiranja uporabite za druge, neprehrambne namene. Skrb za zdravje je v takih primerih pomembnejša od varčevanja. Na količino vode, ki odteče v prazno, je možno vplivati že pred izgradnjo objektov s pravilnim projektiranjem, ki naj z načrtovanjem poti vode v interni vodovodni napeljavi prepreči predolgo zadrževanje vode v njem, z uporabo kakovostnih materialov ter s strokovno izvedbo, povsem izogniti pa se »nepotrebni« potrošnji vode ni možno.

Lastniki ali upravljavci javnih objektov se lahko pred izvajanjem omenjenih aktivnosti po nasvet obrnejo k upravljavcu sistema za oskrbo s pitno vodo.

Podrobnejša priporočila in navodila glede pitne vode lahko najdete na naslednji povezavi.

JP Komunala Cerknica d.o.o. - cerknica.si

Na glavno vsebino