Cepljenje lisic proti steklini

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin bo pričela z jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala od 26. septembra 2013 do predvidoma 15. novembra 2013.
Datum: 25. septembra, 2013

Glavni namen akcije je varovanje ljudi pred to izredno nevarno boleznijo, zaradi katere vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok. S položenimi vabami nameravamo aktivno zaščititi populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja rezervoar stekline, ter tako preprečiti širjenje bolezni.

Polaganje vab se bo izvajalo na celotnem ozemlju Republike Slovenije, z višine 300 m. Uporabljena bodo naslednja letališča: Letališče Jožeta Pučnika, Portorož, Murska Sobota in Novo mesto; po potrebi bodo vključena tudi letališča v Celju, Slovenj Gradcu in Divači.

POMEMBNO

• Ne dotikajte se nastavljenih vab za lisice! O tem poučite tudi otroke!

• Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali v smeti.

• Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom. Ker se vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali, nemudoma obiščite najbližjo antirabično ambulanto. Telefonske številke z naslovi antirabičnih ambulant so priložene!

• Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite najbližjo antirabično ambulanto!

• Prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih!

• Izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi!

Več o akciji cepljenja lisic proti steklini in sami bolezni najdete na spletni strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, na naslovu:

www.uvhvvr.gov.si

Seznam antirabičnih ambulant Seznam antirabičnih ambulant

Skip to content