Novice in obvestila

Brezplačne meritve radona
24. 05. 2023

Spoštovani,

Radon je zdravju škodljiv radioaktiven plin brez vonja in barve, ki v prostore prodira predvsem iz zemeljskih tal. Visoke vsebnosti radona so tudi na območju Občine Loška dolina, saj se nahajamo na kraških in prodnatih podlagah, kjer so tla porozna in zato dobro prepustna, kar radonu omogoča dobro prehajanje proti površju in v naše domove. Mejna vrednost ravni koncentracije radona je 300 Bq/m3. V kolikor je ta raven presežena je potrebno izvajati ukrepe za njegovo zmanjševanje.

Občina Loška dolina leži na območju, kjer so koncentracije radona močno presežene, kar je na priloženi sliki vidno z rdečo barvo. Občina Loška dolina je za namen ugotavljanja koncentracije radona v gospodinjstvih v letu 2023 kupila 4 merilce radona, ki jih bodo občani lahko uporabljali brezplačno.
Merilnik radona si  občani Loške doline lahko izposodijo na sedežu Občine Loška dolina v času uradnih ur. Za več informacij smo dosegljivi na tel. št. 01 7050 670 ali pa nam pišite na elektronski naslov obcina@loskadolina.si.

 

 

Na glavno vsebino