Novice in obvestila

Akcija Ura za zemljo 2012
27. 03. 2012

IZZOVIMO SVET, DA REŠIMO PLANET!

Osnovna šola Frankolovo skupaj s Poslovno-komercialno šolo Celje tudi letos vodi projekt Ura za Zemljo ali Earth Hour v Sloveniji.

Ura za Zemljo je največji okoljski dogodek v zgodovini. Posameznike, podjetja, vlade in skupnosti ob tej priložnosti povabimo, da za eno uro ugasnejo luči. Letos bomo uro za Zemljo izvedli v soboto, 31. marca 2012 med 20.30 in 21.30. Projekt Ura za Zemljo se tokrat predstavlja s sloganom »Bom, če boš ti« ter vabi posameznike in organizacije, da pozovejo tudi druge, da začnejo bolje skrbeti za naš planet. Ne le eno uro v letu ampak, da se morda malce zamislijo in skrbno ravnajo vse dni. To lahko naredimo na primer tako, da se posameznik ali organizacije zavežejo, da bodo uporabljali energijsko varčne in bolj energetsko učinkovie produkte in zmanjšali porabo primarne energije. Energija in trajnostni razvoj sta med seboj neločljivo povezana, zato so tudi Združeni narodi leto 2012 razglasili za mednarodno leto trajnostne energije.

Od leta 2007, ko so akcijo izvedli prvič, je projekt Ura za Zemljo prerasel v globalno gibanje, v katerem je sodelovalo že 5.251 mest, 1.8 milijard ljudi in 135 držav na vseh sedmih celinah. Tudi Slovenija sodeluje v projektu že tretje leto zapored.

Lansko leto je projekt podprlo 11 slovenskih občin. Izklopljene so bile luči na Celjskem gradu, Velenjskem gradu, Pustem gradu v Šoštanju, ter številnih drugih objektih na Ptuju, Pivki, Šentjurju, Murski Soboti … S tem dejanjem smo se pridružili številnim znamenitim stavbam kot so Eifflov stolp, Notre Dame, Velike piramide v Egiptu, Operna hiša v Sydneyju …, na katerih takrat ugasnejo razsvetljavo.

Koordinatorica projekta

Jožica Apšner

Na glavno vsebino