Obvestilo in poziv podjetjem

Obvestilo in poziv podjetjem na območju občine Loška dolina.

Datum: 18.03.2020

V zvezi s pobudami in pozivi za prekinitev delovnega procesa v gospodarskih družbah in pri samostojnih podjetnikih, ki delujejo na območju občine Loška dolina in njihova dejavnost ne sodi med dejavnosti, ki so omejene v skladu z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 25/20) obveščamo občane in podjetja, da ne občina, ne župan nimata pristojnosti za sprejem ukrepa, ki bi proizvodnjo v podjetjih zaprla.

Bi pa na tem mestu ponovno rad izpostavil, kateri so nujni ukrepi, ki smo jih za zaščito javnega zdravja, dolžni sprejeti, kar velja neposredno tudi za podjetja:

1. Delodajalci naj opozorijo oziroma pozovejo delavce, ki so bolni, da ostanejo doma in upoštevajo navodila. Največ torej, lahko naredimo sami in ostanemo doma, ko smo bolni. Delodajalci pa lahko vzpostavijo triažne točke, ki s kontrolo vstopa delavcev v
podjetje, zagotavljajo v največji možni meri, da v podjetje in s tem delovni proces ter stik s preostalimi delavci, prihajajo zgolj zdravi zaposleni.

2. Delodajalec naj organizira delovni proces tako, da se medsebojni stiki čimbolj zmanjšajo ter zagotovi informacije ter sredstva zaposlenim v zvezi z vzdrževanjem higiene. V nadaljevanju Navodila za delovne organizacije v zvezi z novim koronavirusom SARS-CoV-2 (vir: https://www.nijz.si/sl/navodila-za-delovne- organizacije-v-zvezi-z-novim-koronavirusom-sars-cov-2 ):
a. Roke naj si zaposleni skrbno umivajo z milom in vodo, še posebej po kihanju in/ali kašljanju.
b. V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabijo namensko razkužilo za roke z najmanj 60 % etanola.
c. Preden zakašljajo ali kihnejo, naj si pokrijejo usta in nos z robčkom ali zakašljajo in kihnejo v zgornji del rokava in ne v svojo dlan.
d. Pazijo naj, da se z rokami ne dotikajo oči, nosu in ust.
e. Izogibajo naj se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
f. V primeru, da zbolijo, naj ostanejo doma.
g. V času povečanega pojavljanja okužb dihal naj se izogibajo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi in naj poskrbijo za redno zračenje zaprtih prostorov.
h. Redno čistimo in po potrebi razkužujemo predmete in površine, ki se jih pogosto dotikamo (npr. kljuke, pulti, vse dostopne površine sten in oken, straniščna školjka, pipe umivalnikov ipd.).

2. NIJZ odsvetuje splošno uporabo zaščitnih mask. Zaščitne maske so namenjene zdravstvenim delavcem, ki prihajajo v stik z osebami s sumom na okužbo, ter bolnikom, da zaščitijo druge pred širjenjem bolezni.

3. Svetuje se opravljanje dela na domu v čim večjem obsegu, v kolikor je delo možno tako organizirati.

Ob doslednem upoštevanju navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Vlade RS ter drugih pristojnih za preprečitev širjenja novega corona virusa, je mogoče ohranjati delovni proces vsaj v okrnjeni obliki, če je to seveda nujno.
Velja pa, tako za občanke in občane, kot tudi za podjetja in druge delovne organizacije ter za samo lokalno skupnost, da je nujno potrebno upoštevati vse sprejete ukrepe, saj bomo le tako lahko v največji možni meri zajezili in obvladali epidemijo ter preprečili nadaljnje širjenje bolezni.

Lepo vas pozdravljam.

Janez Komidar
župan