Stari trg

Stari trgPo nekaj kilometrih dospemo v prometno, gospodarsko, kulturno središče občine Loška dolina Stari trg pri Ložu. Naselje leži ob vzhodnem vznožju Ulake. Skozi kraj teče glavna cesta Lož – Prezid, od katere se tu oddele krajevne ceste proti Vrhniki in Podcerkvi ter Nadlesku.
Kraj je starejši od sosednjega Loža. O davni naseljenosti priča tudi Gradišče nad Kotom. V rimskih časih so tod vodile poti skozi Dane v dolino Notranjske Reke, čez Metulje na Bloke in proti Prezidu.

 

Stari trgIz rimskega časa so sledovi kovačnice in kulturni ostanki na Ulaki.
Trg je prvič omenjen leta 1237, leta 1348 pa je bilo tržišče preseljeno v Lož.
Spomin na strahoten delež žrtev Loške doline med drugo svetovno vojno ohranja veličasten spomenik – grobnica 500 žrtvam, borcem in talcem vrh Ulake. Spomenik je izdelal Glanz, reliefe na njem pa Boris Kalin.
Prvotna romanska cerkev sv. Jurija je bila večkrat prezidana, nov prezbiterij je dobila leta 1643. Na podstrešju so še freske iz začetka 16. stoletja. Glavni oltar je izdelal Ivan Vurnik, Lojze Perko, domačin iz tega kraja, pa grafite na Stari trgkrstilnici.
V Starem trgu se je rodila pesnica in publicistka Marička Žnidaršič (1914-1986). Izdala je več pesniških zbirk. Po zgodovinskih člankih iz NOB na Notranjskem je znano ime rojaka zgodovinarja Toneta Avsca, rojenega v tem kraju.
Skozi naselje teče potok Brežiček, ki ponika na Lokah, ob deževju pa teče v Veliki Obrh.

 

Stari trgPolje je srednje rodovitno, njivski svet prehaja v gmajno.

 

Na glavno vsebino