Spletno potopisno predavanje Spomin na Veliko noč in domače kraje v domovini

dne 04.04.2021

kraj: Babno Polje

Spomini na otroštvo so v Trohovih zapisih oživljeni tudi v njegovih kasnejših prispevkih (Spomin na Veliko noč in domače kraje v domovini, Glas naroda, 1957). Tokrat je pozornost pisateljevega spomina usmerjena v materino hišo v majhni vasi Goričice ob Cerkniškem jezeru. Poseben čar mu je pomenila starinska hiša z debelimi zidovi, oreh in sadovnjak, presihajoče jezero in hribi okoli Snežnika. V spominski zgodbi je središče dogajanja oreh v materini domači hiši in priprave na peko praznične potice. Živo in natančno opisuje triurno pešpot do Goričic, kjer je v družbi sorodnikov trl orehe in še košaro so mu napolnili z dobrotami. Isto pot sta z ženo ponovila v času obiska v domačih krajih leta 1928. Tedaj sta, kot zapiše, »zrla v temne gozdove in veličasten vrh Snežnika in vdihavala čist zrak. Poslušala kukavico, ki se je pogostoma oglasila v goščavi.« In še doda: »Lepa je domovina in res je tako, kakor je zapisal Ivan Cankar.«

 

Na velikonočno nedeljo, 4. aprila 2021, ob 19. uri.

Z vami bo Alenka Veber, Trohova pranečakinja, ki je po pisateljevi literarni predlogi začrtala pešpot Iz Babnega Polja do Goričic. Pohod je Alenka ob pomoči sovaščanov organizirala že osemkrat. V letošnjem letu Zavod Rihtarjeva domačija načrtuje ponovno pohod, a v manjšem obsegu.
V potopisnem predavanju vam bo predavateljica predstavila kulturno in naravno dediščino ob poti ter predavanje popestrila z nekaterimi odlomki iz Trohovega literarnega besedila.

Kako se lahko udeležite predavanja?
Če se želite udeležiti spletnega predavanja, se prijavite prek e-naslova info@rihtarjeva-domacija.si z besedama Velika noč. Prijave zbiramo do zasedenosti prostih mest.

Na vaš e-naslov vam bo zavod dan ali dva pred predavanjem poslal povezavo do spletne predavalnice na platformi Zoom. Za spremljanje virtualnega predavanja morate na svoj računalnik, tablico ali pametni telefon namestiti aplikacijo Zoom.


Zavod Rihtarjeva domačija vam želi mirne in blagoslovljene velikonočne praznike.

Trohov pohod Foto Alenka Veber