Potopisno predavanje - Pravljična Finska in ledena Sibirija

dne 03.03.2021

kraj: Babno Polje

Zavod Rihtarjeva domačija vas v sredo, 3. marca 2021, ob 18. uri vljudno vabi na potopisno predavanje Pravljična Finska in ledena Sibirija prek platforme ZOOM.

 

Z nami bo popotnica Ema Brelih, ki nas takole vabi na predavanje: »Finska, kot sem jo doživela, je pozimi pravljična. Modro nebo, spodaj belina, kamor seže pogled, nedotaknjena marsikje,  in bele skulpture, drevesa prekrita s snegom, ledenim dežjem in obrušena od vetra. Tišina. Sneg prekrije tudi hrup. Poezija. Najbrž ni vedno tako, ampak tistega februarja je bilo.

Pozimi, ravno tako februarja smo potovali v kombiju po cesti, ki jo imenujejo cesta kosti. Normalno prevozna je postala šele v zadnjem desetletju, prej je veljala za eno od najnevarnejših cest na svetu. Zgodovina nastanka je povezana s smrtmi tisoče delavcev, številke še zdaj niti približno niso usklajene. Od Yakutska do Magadana, mimo krajev, kjer poteka vsakdanje življenje pri minus 50 stopinjah Celzija. Daljši postanek je bil v Oymyakonu, trenutno pravi google, da je tam - 45 stopinj, kar zagotovo zanje ni nič posebnega. Morda celo rahlo toplo. To, kar se nam zdi skorajda nemogoče, je za domačine najbolj normalna stvar. Sibirija

Kako se lahko udeležite predavanja?
Če se želite udeležiti spletnega potopisnega predavanja, se prijavite prek e-naslova info@rihtarjeva-domacija.si z besedo Sibirija. Na vaš e-naslov vam bo zavod dan ali dva pred predavanjem poslal povezavo do spletne predavalnice na platformi Zoom. Za spremljanje virtualnega predavanja morate na svoj računalnik, tablico ali pametni telefon namestiti aplikacijo Zoom.

 

01 Foto Ema Brelih