Medgeneracijski center Gaber - dogodki v marcu

Medgeneracijski center Gaber v marcu vabi na naslednje dogodke:

Datum: 05.03.2016

  • 8. marec - Dan žena, mednarodni praznik žensk

Vabimo ženske in dekleta, da se nam pridružite v torek, 8. marca, ob 13. uri pri praznovanju. Med dnevnim druženjem nas bo z glasbo in pesmijo razveselila ga. Mirjam Boštele.

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga po svetu že od leta 1917 praznujejo vsako leto 8. marca.

Na ta dan praznujejo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk. Pobudo za praznovanje 8. marca je dala nemška feministka in socialistka Klara Zetkin, rojena Eissner (1857-1933).

 

  • KONCERT DRUŠTVA JEZERCI IN KUHANJE TRADICONALNIH KMEČKIH JEDI

Vabimo vas na koncert ljudskega petja v izvedbi Društva Jezerci, ki po v petek, 11. marca 2016, ob 18. uri v MGC Gaber.

Že dopoldan pa vas vabimo, da se nam pridružite pri delavnici kuhanja tradicionalne kmečke jedi iz fižola, druženja ter obujanja spominov. Kulinarično izročilo nam bo predstavila ga. Jolanda iz Kmetije Levar.

Jezerci, so ljudski pevci iz Dolenjega Jezera, ki zadnja tri leta ohranjajo tradicijo ljudskega petja. Kot je povedal njihov vodja Franc Levar, da so v vasi od nekdaj izredno veliko prepevali. Pesem je bila včasih sestavni del življenja. »Peli so vsakič, ko so se družili, ko so prebirali fižol ali krompir, obtrgovali korenje, mlatili žito …« pravi Levar. »Ljudska pevka je bila tudi moja mama, Levarjeva Jožefa – Pepca, pa Tekavčeva in Koroščeva mama, Matevževa Micka, Čopetova Marija in Brkinova mama. Jezerci imamo pesen v krvi.« (vir: http://notranjskoprimorske.si)

Prijazno vabljeni, dogodek je namenjen vsem generacijam!

 

  • VELIKONOČNA USTVARJALNA DELAVNICA

V nedeljo, 13. marca 2016, ob 14. uri v MGC Gaber.

Vabimo vas na predvelikonočno delavnico pod vodstvom Janje Mlakar, ki bo predstavila ustvarjalne ideje za različne velikonočne venčke in aranžmaje. Delavnico bo dodatno popestrila ga. Alenka iz Maribora, ki vas bo vpeljala v izdelovanje prazničnih figuric iz slame.

Zaradi omejenega števila udeležencev se za prijavo in informacije obrnite na tel. št. : 031 516 724

Simboli pomladi in velike noči so prav gotovo velikonočna jajca ali pirhi, ki jih pri nas že tradicionalno barvajo, rezljajo in krasijo na vse mogoče načine.

V zadnjem času pa se jim pridružujejo še različni velikonočni zajci, piščanci, pomladni venčki, cvetlični aranžmaji in ostali simboli povezani s pomladjo in prebujanjem življenja.

Popestrite si tudi vi svoj dom in si polepšajte praznike z lastnim unikatnim okrasjem.

Pridružite se nam na delavnici, ki jo bosta za vas izvedli prostovoljki Anita Turk in Janja Mlakar.

 

Medgeneracijski center Gaber

Cesta Notranjskega odreda 45

1386 Stari trg pri Ložu

logo medgen borza