Potopisno predavanje - Grenlandija zelena in ledena

Zavod Rihtarjeva domačija vas vljudno vabi na potopisno predavanje GRENLANDIJA – ZELENA IN LEDENA, ki bo v soboto, 20. februar 2016, ob 18.00 uri, v večnamenskem objektu v Babnem Polju. (parkirajte na javnem parkirišču nasproti ž. c. sv.Nikolaja). Z nami bo Iztok Bončina.

Datum: 16.02.2016

Iztok Bončina svobodni fotograf in fotoreporter, profesor umetnostne zgodovine, dolgoletni turistični vodnik, potapljač, astronom in popotnik. Od leta 1985 potuje in vodi turistične skupine po Evropi in ostalih kontinentih. Že 25 let organizira razne turistične seminarje in več kot dvanajst let različne fotografske tečaje in delavnice po vsej Sloveniji. Organizira in vodi tudi fotografska potovanja po svetu (Egipt, Šrilanka, Istanbul.)

Fotografira že od srednje šole, zadnja leta predvsem v vlogi fotoreporterja. Opravil je seminar profesionalne fotografije pri New York Institut of Photography, znanje in izkušnje pa je pridobival tudi na fotografskih delavnicah, ki so jih vodili prestižni svetovni fotografi, npr. David Alan Harvey, Antonin Kratochvil, Eugene Richards … Je predsednik Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev bil je tudi urednik fotografije pri slovenski izdaji revije National Geographic Popotnik. Že vrsto let objavlja popotne prispevke in fotografije v raznih časopisih in revijah.

 

Prostovoljni prispevki!

 

»Težko bi se odločil, kateri vtis z Grenlandije se mi je najmočneje zasidral v spomin. Je bilo to povabilo na pravo eskimsko poroko, kjer sem okušal domače jedi te dežele, od tjulnja, posušene polenovke, do kitovega mesa. Ali pa ogromni kosi ledu, ki so z ledenika Russel z oglušujočim truščem padali v reko. Mogoče barvita pročelja hiš v Sisimiutu, ki so sijala v nenavadni svetlobi polnočnega sonca. Močno se me je dotaknil tudi lov na tjulnje, ko sem z dvema vrlima Inuitoma odkrival njihov tradicionalni način življenja. Brez dvoma bi na lestvici spominov med prva tri doživetja postavil celonočni izlet z ribiči med ledene gore. Počutil sem se, kot bi nenadoma vstopil v čarobno arktično pravljico ali se pomotoma znašel na nekem drugem, oddaljenem planetu.« (Iztok Bončina)

Grenlandija   Grenlandija