Dogodki

Vabilo na koncert Društva ljudski pevci Jezerci
11. 09. 2023
Novica

Datum dogodka:

Opis

Zavod Rihtarjeva domačija vas vljudno vabi na koncert Društva ljudski pevci Jezerci

Ta stara slovenska pesem

V soboto, 23. september 2023, ob 15. uri na Rihtarjevi domačiji v Babnem Polju.

Jezerci nadaljujejo tradicijo ljudskega petja Jezerk, žensk z Dolenjega Jezera, ki so prav tako gojile in ohranjale ljudsko pesem, Bundrove, Karošcove, Brkinove in Tekavcove mame ter Matevževe Micke. Kot pravi eden izmed pevcev, pojejo že od mladih nog, pred leti pa so se združili v Društvu ljudskih pevcev Jezerci. Ljudsko petje so približali tudi mlajši generaciji, ki kaže precej zanimanja, a večina mladih nima časa, da bi ga resneje gojili.

Jezerci imajo številne nastope širom Slovenije, udeležujejo se tudi srečanj ljudskih pevcev in godcev, ki jih pripravlja javni sklad za kulturne dejavnosti. Na oder stopijo odeti v ´ta gmašne gvante´, kakršne so včasih nosili ljudje z Jezera, iz Dolenje vasi in Cerknice. Naredili so jih s pomočjo etnologinje Marije Makarovič.

V Babnem Polju se bodo Jezerci predstavili že tretjič. Iz bogatega znanja ljudskih pesmi, bodo pripravili izbor pesmi primernih za letni čas. Hkrati pa bo to priložnost, da bi se tudi v Babnem Polju ponovno obudilo petje ljudskih pesmi, če nič drugega, vsaj na prireditvi.

Dogodek sofinancira Občina Loška dolina. Vstop prost!

 

Na glavno vsebino